2020-05-29

Aktualijos

Dalintis:

Apyvartinis kapitalas - ką svarbu žinoti

Apyvartinis kapitalas – tai įmonės veiklai palaikyti ar plėsti reikalingos lėšos. Skirtingai nuo kapitalo, naudojamo investicijoms, apyvartinis kapitalas yra trumpalaikiai pinigai. Kiekviena įmonė kasdienėje veikloje susiduria su tam tikru apyvartumo ciklu. Kaip pavyzdys - gamybos įmonėje, jos pinigų apyvartos ciklą sudaro - žaliavų įsigijimas, jų sandėliavimas; produkcijos gamyba, jos sandėliavimas; prekių transportavimas; pinigų už parduotas prekes gavimas. Gana panašų ciklą turi ir prekybinės įmonės, tačiau jose eliminuojasi gamybos etapas. Kitose veiklos srityse principai taip pat veikia gana panašiai.

Norint iš viso gamybos ir pardavimo proceso gauti maksimalią naudą reikia ne tik turėti efektyvius įrenginius, tačiau ir finansų planavimą. Tiekėjui reikia sumokėti, o iš pirkėjo gauti lėšas, kurios vėl grįžta į įmonės veiklos ciklą. Pastebima, kad šiais laikais didelė dalis apmokėjimų yra su atidėtuojų mokėjimo terminu. Dėl šios priežasties kyla finansinio planavimo poreikis. Jei tiekėjas duoda 15 d. atidėjimą, o pirkėjas prašo 60 d. apmokėjimo atidėjimo, turime 45 dienų tarpą, kuriam dengti įmonė turi turėti apyvartinio kapitalo - naujiems pirkimams ir einamosioms išlaidoms dengti.

Apyvartinio kapitalo finansavimo būdų yra ne vienas - finansuojama savomis lėšomis, iš įmonės uždirbamo pelno, akcininkų paskolos įmonei, dažnu atveju - derybos su tiekėjais dėl atidėjimo termino ilginimo. Tačiau čia gali padėti ir finansinės įstaigos parenkant tinkamą įrankį įmonei.

Siūlomi dviejų tipų apyvartinių lėšų finansavimo sprendimai

Uno.lt siūlo dviejų tipų apyvartinių lėšų finansavimo sprendimus - anuitetą ir kredito liniją. Pagrindinės savybės:

  • Anuitetas - suteikia galimybę per sutartą terminą panaudoti kredito lėšas apyvartinėms lėšoms, bei turėti aiškų kredito grąžinimo grafiką lygiomis įmokomis kas mėnesį.
  • Kredito linija -  laisvesnio panaudojimo apyvartinių lėšų finansavimas. Kredito liniją kontroliuoja pats klientas, kuris ir sprendžia kada panaudoti, o kada dengti kredito liniją. Kas mėnesį mokamos tik palūkanos ar įsipareigojimo mokestis, o visa suma grąžinama termino gale.

Kredito linija turi puikų lankstumą - kredito išmokėjimas vykdomas automatiškai, nereikia kiekvieną kartą kontaktuoti su kredito įstaiga norint gauti lėšų. Taip pat planuojant mokėjimus ir pinigų gavimus galima taupyti palūkanas. Kaip pavyzdžiui - įmonė nusipirko reikiamas prekes, jas pristatė pirkėjui. Prekių įsigijimui panaudojo kredito linijos lėšas, o pirkėjas atsiskaitė per sutartą laiką. Šiuo atveju, jei įmonei nėra reikalingos lėšos kitiems apmokėjimams, gautas lėšas gali nukreipti dengti kredito linijai ir taip taupyti palūkanas. Prireikus pinigų kitiems mokėjimams - galima itin greit vėl pasiekti ir pasinaudoti lėšų rezervu.

Iš kitos pusės, norintiems turėti pastovų mėnesinį mokėjimo grafiką, labiau tinka anuitetas - suteiktas apyvartinis kreditas padengiamas per sutartą terminą lygiomis mėnesinėmis įmokomis.

Platesnės apyvartinio kapitalo panaudojimo galimybės

Įmonei kreipiantis į savo tiekėją dėl galimo atidėjimo termino ji turėtų įsivertinti ir tai ar tiekėjas, pritaikęs atidėjimo terminą nepakelia prekės pardavimo kainos. Šiuo atveju vertėtų pasverti kiek kainuos atidėjimo terminas ir kiek, kaip alternatyva, kainuotų pasiskolinti lėšas ir sumokėti palūkanų už tai.

Praktinis pavyzdys: įmonė perka iš tiekėjo varžtus. Tiekėjas už varžtus prašo 5000 EUR jei apmokama prieš atiduodant prekes ir 5200 EUR jei atsiskaitoma per 60 d. Jei įmonė turėtų kredito liniją apyvartinio kapitalo rezervui, pagal kurią už panaudotą kredito dalį mokėtų hipotetiškus 6% metinių palūkanų, 5000 EUR, 60 d. terminui, kainuotų 50 EUR. Tokiu atveju varžtus galėtų įsigyti už 5000 EUR, 50 EUR sumokėti palūkanų ir per visą 60 d. terminą patirti 5050 EUR sąnaudų, t.y. 150 EUR mažiau nei su tiekėjo prašyta prekių kaina taikant atidėjimo terminą.

Žinoma, reikėtų įsivertinti visą kredito linijos turėjimo ir gavimo kainą, tačiau verta palyginti kiek finansiniai įrankiai galėtų prisidėti prie įmonės pelningumo didinimo.

Paulius Didžiulis,

Šeimos kredito unijos verslo plėtros vadovas

6 žmonėms patiko

Dalintis: