2023-01-18

Aktualijos

Dalintis:

Kada naudinga pasinaudoti paskola apyvartinėms lėšoms?

Tiek jaunas, tiek jau ne viena dešimtį gyvuojantis verslas dažnai susiduria su įvairiais iššūkiais. Apyvartinių lėšų trūkumas – viena dažniausių priežasčių, dėl kurios sustoja įmonės augimas. Būtent todėl laiku gauta paskola apyvartinėms lėšoms gali suteikti stiprų postūmį pirmyn, kuris padės aplenkti konkurentus ir toliau sėkmingai vystyti pradėtą veiklą.

Ne paslaptis, kad tiek pradedant vystyti naują verslą, tiek jam įsibėgėjus, gali būti pakankamai sunku numatyti, kiek tiksliai lėšų reikės skirti konkretiems veiklos aspektams. Verslas dažnai pradedamas remiantis tik teoriniais verslo planais, kuriuose viskas atrodo gražu ir apgalvota, o štai realybė pasirodo esanti kiek kitokia. Įmonės apyvartinės lėšos yra tarsi variklis, leidžiantis sėkmingai auginti verslą ir nesustoti iškilus pirmiesiems sunkumams. Pritrūkus lėšų, neretu atveju tenka ieškoti išorinių finansavimo šaltinių ir spręsti atsiradusius rūpesčius – tokioje situacijoje ypač svarbu laiku gauti apyvartinių lėšų paskolą. Vis dėlto, toks finansavimo būdas gali būti naudingas ne tik staiga pristigus lėšų – yra daugybė būdų jūsų verslui išsiveržti pirmyn pasinaudojus tokios paskolos suteikiamomis galimybėmis.

Pagreitinti atsiskaitymus su tiekėjais

Įvairaus amžiaus verslai, pristigus lėšų, išties, neretai susiduria su viena ir ta pačia problema – vėluojančiu atsiskaitymu su tiekėjais. Visai nesvarbu, kiek tiekėjų turite – dirbate su keletu didelių ar šimtais mažų – visiems jiems esatę įsipareigoję atsiskaityti laiku. Paskola apyvartinėms lėšoms – bene greičiausias ir mažiausiai keblumų sukeliantis sprendimas pritrūkus lėšų atsiskaitymui. Žinoma, atsidūrus tokioje situacijoje galima bandyti tartis su tiekėjais dėl mokėjimo atidėjimo abipusiai saugiam laikui, tačiau negalite būti užtikrinti, kad visi tiekėjai supratingi ir imsis būtent šio scenarijaus. Gali nutikti taip, kad tiekėjas duoda 15 dienų atidėjimą, o jums reikalingas bent 60 dienų apmokėjimo atidėjimas, tad atsiranda 45 dienų tarpas, kuriam dengti įmonė turi turėti apyvartinio kapitalo – naujiems pirkimams ir einamosioms išlaidoms dengti. Nesumokėdami laiku verslininkai dažnai rizikuoja likti visai be žaliavų ar produktų, todėl, pastebėjus mąžtančius fondus, verčiau išsyk kreiptis dėl galimo finansavimo. Be to, gavę paskolą galėsite padengti ir aktualias logistikos išlaidas, todėl prekes ar jų gamybai reikiamas žaliavas parsigabensite be jokio galvos skausmo.

Padidinti prekių atsargų sandėlį

Savaime suprantama, paskola apyvartinėms lėšoms gali būti puikus sprendimas visiems verslininkams, norintiems atstatyti prarastą balansą sandėliuose ar pamažu didinti savo verslo spartą. Už gautą sumą galėsite patogiai įsigyti reikiamų prekių ir pašalinti atsiradusį deficitą, kuris gali susidaryti dėl pačių įvairiausių priežasčių. Jei užsiimate gamyba, paskolą galėsite išnaudoti ir žaliavų įsigijimui – taip nenutrauksite savo veiklos dėl stygiaus ir neteks nukelti pristatymo ar pardavimo terminų.

Finansinis buferis galimybėms ir reikmėms realizuoti

Metų pabaigoje visi verslininkai praleidžia ilgas valandas planuodami kitų metų biudžetą, kuriame stengiamasi rasti vietos visiems verslo poreikiams. Vis dėlto, gana sudėtinga objektyviai pažvelgti į būsimas galimybes – juk niekas nežino, kokios ir kiek jų bus ateinančiais metais. Būtent todėl ypač sunku numatyti ir sumą tokioms išlaidoms – galbūt atsiras naujos marketingo galimybės, inovatyvūs technologiniai sprendimai, įrankiai ar žaliavos, kurių įsigijimą teks atidėti ateinantiems metams vien tik dėl to, kad šiemet to savo plane nenumatėte. Pasiskolinus apyvartinėms lėšoms galėsite inovacijas įgyvendinti nieko nelaukdami, todėl jūsų verslas galės sparčiau ir greičiau tobulėti.

Natūralu, kad bėgant metams nusidėvi ir darbo vietos įranga. Tai atsitinka dar greičiau, jei pirmąsyk įsigydami darbo reikmenis pataupėte ir pirkote naudotus ar neypatinga kokybe pasižyminčius daiktus. Nutinka ir taip, kad darbo priemonių, tokių kaip kompiuteris, darbo stalas ar nauja kėdė, prisireikia čia ir dabar, o biudžete lėšų tokiems pirkiniams nenumatyta. Tuomet pravartu pasiskolinti apyvartinėms lėšoms – neteks skaičiuoti kiekvieno išleisto euro ir keisti finansinių planų.

Svarbu paminėti ir tai, kad yra dviejų tipų apyvartinių lėšų finansavimo sprendimai:

  • Anuitetas. Suteikia galimybę per sutartą terminą panaudoti kredito lėšas apyvartinėms lėšoms. Turi aiškų kredito grąžinimo grafiką lygiomis įmokomis kas mėnesį.
  • Kredito linija. Tai laisvesnio panaudojimo apyvartinių lėšų finansavimas. Kredito liniją valdo pats klientas, kuris ir sprendžia kada panaudoti, o kada dengti kredito liniją. Kas mėnesį mokamos tik palūkanos ar įsipareigojimo mokestis, o visa suma padengiama termino gale.

Apyvartinės lėšos verslui suteikia galimybes spręsti trumpalaikes likvidumo problemas be jokių rūpesčių – pasinaudokite šio finansavimo galimybėmis ir neleiskite netikėtiems iššūkiams tapti rimta problema.

0 žmonių patiko

Dalintis: