2023-03-15

Aktualijos

Dalintis:

Ko reikia, kad gautumėte lengvatinę paskolą verslui?

Ko gero kiekvienam verslininkui yra ne kartą tekę susidurti su išaugusiu papildomo finansavimo poreikiu. Natūralu, kad net ir verslui nešant itin didelį pelną, gali tekti pasiskolinti tam, kad galėtumėte investuoti į verslo plėtrą, įsigyti būtinų medžiagų, produktų ar įrenginių. Įprastai verslo kreditai yra pasiekiami kone kiekvienam verslininkui, kuris gali įrodyti savo verslo pelningumą ar tiesiog įkeisti turimą turtą. Visgi, su didesniais sunkumais susiduria tie, kurių verslas neša mažesnį nei planuota pelną, neturi turto, kurį galėtų užstatyti arba verslas yra dar net nepradėtas. Šiuo atveju išsigelbėjimu gali tapti lengvatinė paskola verslui – keletas UNO specialistų patarimų padės apsispręsti dėl tokio finansavimo jūsų veiklai.

Kas yra lengvatinė paskola verslui?

Lengvatinė paskola verslui yra toks pat finansavimo šaltinis kaip ir paskola verslui, tik suteikiamas palankesnėmis salygomis. Norint pasiskolinti įprastinėmis sąlygomis, visuomet bus prašoma įrodyti verslo pelningumą arba įkeisti turimą turtą. Taip yra todėl, kad paskolos verslui yra rizikingos – net ir pelningas verslas gali per itin trumpą laiko tarpą gerokai smukti žemyn, o jo pajamos gali tapti nestabilios. Vis dėlto, kredito unijos neretai suteikia galimybę pasiskolinti net ir pačiomis rizikingiausiomis sąlygomis ar net nepradėjus verslo. Tai reiškia, kad pasinaudodami lengvatine paskola neprivalėsite užstatyti turimo turto, o grąžinimo sąlygos bus numatomos pagal jūsų poreikius ir galimybes.

Lengvatiniai verslo kreditai suteikiami tikintis, kad jie padės paskatinti daugiau jaunų žmonių pradėti savarankišką veiklą. Tokiomis verslumo skatinimo priemonėmis siekiama, kad gavusios lengvatinę paramą smulkaus ir vidutinio verslo įmonės ne tik sėkmingai uždirbs pelną, bet ir grąžins gautą paskolą, kuri bus pakartotinai skiriama kitiems verslininkams padėti.

Kas gali pasinaudoti lengvatine paskola verslui?

Pasinaudoti lengvatine paskola verslui gali mažų ar jaunų (iki 1 metų) įmonių savininkai, fiziniai asmenys, dirbantys pagal verslo liudijimą arba užsiimantys individualia veikla Lietuvoje ir Europos Sąjungos valstybėse. Svarbiausia yra atitikti smulkaus ir vidutinio verslo įstatyme numatytą SVV subjekto statusą. Finansavimą verslui galite planuotis dar nė neturėdami realios veiklos – sąlygose nenumatoma, kad jūsų kuriama nauja įmonė jau veiktų ar neštų pelną.

Lengvatinė paskola yra itin patraukli jauniems verslininkams – ji suteikia galimybę pasiskolinti naujo verslo pradžiai ir sklandžiam jo startui. Asmenys iki 29 metų, siekiantys realizuoti savo svajones ir pradėti dirbti savarankiškai, gali pretenduoti į tokį finansavimą prioritetine tvarka. Taip pat prioritetas yra skiriamas ir versliems žmonėms su negalia, vyresniems negu 54 metai asmenims, moterims, ilgalaikiams bedarbiams bei asmenims, siekiantiems įkurti darbo vietų, atitinkančių aplinkosauginius reikalavimus.

Norintiems daugiau sužinoti apie lengvatinės paskolos verslui sąlygas ir keliamus reikalavimus pareiškėjams, rekomenduojame užsiregistruoti asmeninei konsultacijai pas UNO finansų konsultantą, kuris ne tik atsakys į visus rūpimus klausimus, duos naudingų patarimų, bet ir padės teisingai užpildyti paraišką bei pateikti visus reikalingus dokumentus.

Lengvatinės verslo paskolos sąlygos

Verta paminėti, kad norėdami teikti paraišką lengvatiniam verlo kreditui gauti, turėtumėte atkreipti dėmesį ir į besiskolinantiems subjektams keliamas sąlygas. Pirmiausia, jūsų verslas negali būti per pastaruosius dvejus metus pasinaudojęs valstybės ir jos įsteigtos finansų įstaigos INVEGA pagalba bei jos siūlomomis subsidijomis bei parama.

Specialistai pataria atkreipti dėmesį ir į pagrindinius paskolos rodiklius. Kreditoriai dažnai suteikia galimybę pasinaudoti skaičiuokle arba išsyk pateikia sąlygas tokiam finansavimui gauti, todėl, matydami, kad neatitinkate pastarųjų, arba, jei jūsų netenkina paskolos grąžinimo laikotarpis, verčiau paieškokite kito paskolos teikėjo. Svarbu atminti ir tai, kad lengvatinė verslo paskola nėra itin didelė ir dažniausiai gali siekti vos iki keliasdešimt tūkstančių eurų, retais atvejais – kiek daugiau. Tai reiškia, kad galite gauti tik dalį jūsų verslui reikiamos sumos, todėl teks skirti laiko papildomo finansavimo ieškojimui. Suma, kurią galite gauti pasinaudoję tokiu finansavimo šaltiniu, labiau tinkama verslo pradžiai, tačiau gali praversti ir spartesnio augimo savo veiklai siekiantiems verslininkams.

1 žmogui patiko

Dalintis: