2023-06-23

Aktualijos

Dalintis:

Palūkanų normų įtaka jūsų investicinei paskolai

Pastaruoju metu vis dažniau girdint apie didinamas palūkanų normas bei vis sunkėjančias sąlygas pasiskolinti, verslininkams kyla vis daugiau klausimų, o vienas dažniausių jų yra susijęs su investicinėmis paskolomis. Natūralu, kad nerimaujama, jog nepalankios sąlygos gali neigiamai paveikti ir turimus finansinius įsipareigojimus, todėl stengiamasi užkirsti kelią tokiems veiksniams. Vis dėlto, prieš imantis bet kokių veiksmų, verta dėmesingiau pasidomėti palūkanų normų daroma įtaka verslo investicijoms skirtoms paskoloms.

Investicinė paskola yra bene efektyviausias finansavimo būdas, kuomet norima sparčiai ir paprastai auginti jau turimą verslą. Įprastai jos galimybėmis pasinaudojama norint pirkti, statyti ar vystyti nekilnojamąjį turtą, kuomet nebetelpama esamame biure ar gamybai yra reikalingos didesnės patalpos. Taip pat norint įsigyt žemės sklypus, įrangą, transporto priemones ar kitus plėtrai būtinus elementus. Ne paslaptis, kad Europos centriniam bankui (ECB) pastaruoju metu keliant palūkanų normas, brangsta ir palūkanos, kinta jų sąlygos – dėl ko iš tikrųjų reikėtų sunerimti ir kokios sąlygos gali būti nepalankios finansiniams sprendimams priimti?

Kas yra palūkanų normos ir nuo ko jos priklauso?

Paprastai tariant, palūkanos yra suma, kurią sumokate skolindamiesi arba uždirbate taupydami. Skolindamiesi iš banko ar kreditoriaus, sutarties metu sutinkate mokėti ir numatytas palūkanas, kurių dydis dažniausiai išreiškiamas procentais.

Palūkanų norma yra skirstoma į du tipus:

Nominalioji palūkanų norma. Tai suma, dėl kurios sutarties metu yra susitarta ir kurią mokate arba gaunate iš banko ar kreditoriaus. Paskolų turėtojai nominaliąją palūkanų normą moka, o indėlininkai – gauna.

Realioji palūkanų norma. Visiems besiskolinantiems ne mažiau svarbi yra ir pinigų perkamoji galia, kuri nurodo, kiek už tą sumą galima įsigyti prekių ar paslaugų. Įprastai perkamoji galia mažėja, nes kainos kyla dėl infliacijos poveikio. Realiąją palūkanų normą reguliuoja Europos centrinis bankas – tai iš esmės formuoja visą paskolų rinką. Ši norma apskaičiuojama nominaliąją palūkanų normą pakoreguojant pagal infliaciją, taip pat atsižvelgiama į tokius faktorius kaip ekonomikos augimą, jos ciklo stadiją, bendrą nedarbą.

Tiesa, nors realioji palūkanų norma rinkoje yra visiems vienoda, tačiau konkrečių paskolų norma, vis tik, skiriasi. Tai priklauso nuo skolininko rizikingumo – skolintojas vertina šį faktorių bei savo pinigų praradimo galimybę. Jei nėra sukaupto užstato, skolininkas tampa rizikingu - jam priskaičiuojami procentai bus daug didesni.

Palūkanų normos taip pat priklauso ir nuo pasiūlos bei paklausos pinigų rinkoje. Daugiausia įtakos turi centriniai bankai ir jų nustatoma bazinė norma, tačiau tarpbankinės normos yra nulemiamos paklausos bei pasiūlos dėsnių. Įtaką daro ir konkurencija – rinkose, kur konkurencija tarp bankų didesnė, bankų maržos paprastai būna mažesnės.

ECB palūkanų normas didina norėdamas palaikyti kainų stabilumą. Kuomet kainos ekonomikoje kyla pernelyg sparčiai ir infliacija yra per didelė, toks žingsnis padeda vidutiniu laikotarpiu sugrąžinti infliaciją į stabilų 2 proc. lygį.

Kokią įtaką palūkanos turi jūsų finansiniams įsipareigojimams?

Augančios palūkanų normos, išties, gali turėti nemažą įtaką jūsų turimoms paskoloms. Bene greičiausiai šį išaugimą pajautė su kintamomis palūkanomis susietas paskolas turintys gyventojai. Didžioji dalis investicinių paskolų yra susietos su tam tikro termino EURIBOR palūkanų normomis, o šios turi glaudų ryšį su ECB nustatoma pagrindine palūkanų norma, todėl gali stipriai kisti priklausomai nuo rinkos situacijos.

Nors procentinis išaugimas ir nėra itin didelis, tačiau gali būti paveikus. Viskas priklauso nuo jūsų verslo generuojamų grynųjų pinigų. Nereikia pamiršti, kad auga ne tik paskolų įmokos, bet ir bendras prekių bei paslaugų krepšelis – kasdien už pastarąsias sumokame vis daugiau. Būtent todėl iššūkiai gali kilti norint įsigyti išsirinktą įrangą, žemės sklypą, pastatus ar kitus verslui svarbius objektus – pastarieji gali pabrangti, o jums teks daugiau sumokėti ne tik už konkrečias prekes, bet ir už paskolą, kurią esate paėmę. Būtent todėl prieš įsipareigodami finansiškai būtinai įvertinkite visas rizikas ir galimus pabrangimus – patyręs konsultantas padės jums įsivertinti, ar galėsite padengti įmokas net ir pakilus palūkanų normai ar atsiradus kitiems nepalankiems veiksniams. Turite klausimų dėl paskolos investicijoms? Kreipkitės į UNO – atsakysime ir padėsime išsirinkti optimalų variantą jūsų verslui!

0 žmonių patiko

Dalintis: