2023-08-18

Aktualijos

Dalintis:

Kokių klaidų vengti skolinantis verslo pradžiai?

Natūralu, kad daugelis mūsų pasvajoja apie nuosavą verslą – mėgstamos veiklos realizavimas, priimtinos ir lengvai koreguojamos darbo valandos, ateičiai kaupiamos sumos ir kitos naudos neabejotinai motyvuoja pradėti nedelsiant. Vis dėlto, nuo avantiūriško žingsnio dažnai sustabdo baimė prisiimti didelę riziką bei atsakomybę, o sudėtingai atrodanti finansavimo sistema priverčia atidėti svajonės išpildymą dar vieneriems metams. Tačiau žinant, kokių klaidų reikėtų vengti stovint prie verslo starto linijos, galimas rizikas įmanoma pastebimai sumažinti bei efektyviai jas kontroliuoti. Bene dažniausiai daromos klaidos yra susijusios su finansais, jų paskirstymu ir realiu panaudojimu – tad kaip derėtų skolintis saugiai ir be rizikos?

Biudžetas – kertinis pradedančiojo verslo akmuo

Biudžeto sudarymas pradedančiajam verslui – išties lemiamas veiksnys. Nors gali atrodyti, kad veikla įsibėgėti dar nespėjo, o pajamas ir išlaidas galite susidėlioti tiesiog mintyse, niekada nerizikuokite. Tik kruopščiai sekdami ir planuodami savo verslo biudžetą galėsite efektyviai valdyti visus įmonės finansus, o tai padės užtikrinti, kad išlaidos neviršytų gaunamų pajamų, o jūsų veikla neatsidurtų ant bankroto slenksčio. Biudžetas ne mažiau svarbus ir norint pasinaudoti paskola naujam verslui – susisiekus su finansų konsultantu, tokioje situacijoje visuomet bus vertinamos jūsų veiklos pajamos ir išlaidos, todėl ieškodami sprendimo verslo steigimui ar sparčiam augimui, iš anksto parenkite būsimos ar esamos įmonės biudžeto planą. Šiam tikslui naudokite elektroninę skaičiuoklę ar specialias programas, o plane išvardinkite planuojamas pajamas ir išlaidas kiekvieną mėnesį. Planą rekomenduojama paruošti bent pusmečiui – taip būsite tikri, kad jūsų pasiruošimas naujam finansiniam įsipareigojimui bus kur kas veiksmingesnis. Biudžeto plane turėtumėte nurodyti dviejų tipų išlaidas – pastoviąsias ir kintamąsias. Pastarąsias pasistenkite apgalvoti ir suskaičiuoti kuo tiksliau – kuo mažiau nukrypimų nuo plano, tuo didesnė galimybė gauti gerą paskolos pasiūlymą. Nepamirškite reguliariai stebėti savo biudžeto, vertinti jo pokyčių ir priežasčių, dėl kurių šie vyksta. Tokia skaičių kalba ne tik padės suprasti, kokius sprendimus versle priimti būtų teisingiausia, bet ir užtikrins, kad gaunamas finansavimas naudojamas pamatuotai ir sumaniai.

Skolintis neplanuojant – rizikinga

Be abejo, bene kiekvienas savo veiklą įgyvendinti trokštantis būsimas verslininkas susiduria su lėšų poreikiu – natūralu, kad ne visi gali išsyk turėti sutaupę reikiamą sumą. Dažniausia išeitis tokiu atveju yra skolinimasis. Visiškai nesvarbu, ar verslo pradžiai skolinsitės iš draugų, artimųjų ar pasirinktos finansinės institucijos, visuomet turėkite aiškų ir kruopščiai parengtą planą, kaip tikslingai panaudosite ir grąžinsite gautas lėšas. Ir nors gali atrodyti, kad turite aiškų tikslą, turėdami pinigų galite netikėtai pasiduoti pagundai įsigyti šiuo metu nebūtinų prekių verslui ar net sau pačiam – taip labai neatsakingai išleisite pinigus, kurių iš tikrųjų nė neturite. Pasiskolinti pinigai nėra jūsų nuosavybė, todėl visuomet derėtų atminti, kad šią sumą reikės grąžinti, o neturėdami šių lėšų panaudojimo ir grąžinimo plano rizikuojate susidurti su vėlavimu (ypač paskolos finansinėse institucijose atveju) ir ne tik suprastinti savo mokumą, bet ir užsitraukti nemažų delspinigių mokėjimą.

Pasirūpinkite finansinio saugumo pagalve

Dar viena klaida, kurią neretai daro pradedantieji verslininkai, yra santaupų neturėjimas bei jų neplanavimas. Ir nors apie tai, kaip kiekvienam svarbu turėti papildomų pinigų asmeniniams finansiniams išbandymams, puikiai žinome, startuojant su nauja veikla pamirštama, kad ši taip pat turėtų turėti finansinio saugumo pagalvę. Kokio dydžio ji turėtų būti? Specialistai pataria, kad pasirūpinti reikėtų bent 3-6 mėnesių būtinųjų mokėjimų dydžio suma. Tai užtikrins, kad net ir užklupus sunkiems laikams turėsite saugų rezervą ir galėsite sklandžiai tęsti veiklą be didesnių iššūkių. Be to, turėti finansinę pagalvę taip pat pravartu ir norintiems pasinaudoti paskola naujam verslui – net jei gautos sumos netikėtai nepakaktų, tikslus galėsite pasiekti panaudodami turimas santaupas.

Be to, verslo finansų specialistai taip pat pataria nedaryti visko patiems – ypač tokiu atveju, jei neturite ankstesnės patirties mokesčių, finansų ar kitose panašiose srityse. Patikėkite biudžeto sudarymą, finansų planavimą, teisinius ar kitus subtilius verslo klausimus patyrusiems specialistams – taip sukursite tvirtą verslo pagrindą ir išvengsite brangiai kainuojančių klaidų.

0 žmonių patiko

Dalintis: