2023-09-07

Aktualijos

Dalintis:

Kaip pasirinkti tinkamiausią verslo paskolos tipą?

Kone kiekvienas svajojame vieną dieną imti ir pradėti dirbti tik sau – realizuoti mylimą užsiėmimą ir jį užauginti iki vardinės parduotuvės ar įgyvendinti seną svajonę atverti jaukios kavinukės miesto centre duris. Kad ir kokia verslo idėja besisuktų jūsų galvoje, jos tapsmui realybe neabejotinai bus reikalingas finansavimas. Patalpų įsigijimas ar nuoma, elektroninės parduotuvės atidarymo kaštai, galiausiai – komunaliniai mokesčiai ir algos darbuotojams – pradedantiesiems verslininkams visas išlaidas gali būti sunku apibrėžti. Tiesa, neretu atveju papildomų pinigų prireikia ir jau įsteigtam verslui auginti ir spartinti, tad paskola tokioje situacijoje tampa kone tikrų tikriausiu išsigelbėjimu. Vis dėlto, dažnai pradėjus žvalgytis papildomo finansavimo, susiduriama su klausimu – o kokį paskolos tipą rinktis savo tikslų įgyvendinimui?

Paskolų tipai

Tam, kad galėtumėte pasirinkti teisingai, būtina žinoti, kuo skiriasi viena paskola verslui nuo kitos. Tarpusavyje pastarosios gali atrodyti panašios, tačiau skiriasi keletas esminių dalykų. Šie gali būti lemiami, todėl prieš pasirinkdami konkretų paskolos tipą, skirkite pakankamai dėmesio jų analizei.

Paskola verslo pradžiai. Šio tipo paskola įprastai suteikiama norintiems įsteigti savo verslą arba paspartinti jo augimą, jei šiam nėra daugiau nei vienerių metų. Verslo pradžios finansavimas teikiamas mažoms ir labai mažoms įmonėms bei fiziniams asmenims, dirbantiems pagal verslo liudijimą ar su individualios veiklos pažymėjimu. Suteikiama suma iki 25 000 eurų, o taikomas terminas gali siekti net 10 metų, todėl tai bene geriausias pasirinkimas pradedantiesiems verslininkams.

Paskola investicijoms. Šio tipo finansavimą sumanu rinktis jau startavusiems ir augimo spartos pritrūkusiems verslininkams. Pasinaudojus šios paskolos galimybėmis, galima įsigyti ar pasistatyti nekilnojamojo turto, verslui reikalingos įrangos, plėstį ūkį ar autoparką. Skolintis galima net iki 2 000 000 eurų, tačiau derėtų atminti, kad kuo didesnei sumai įsipareigosite, tuo didesnės mėnesio įmokos bei administravimo mokesčiai jūsų lauks.

Paskola apyvartinėms lėšoms. Šio tipo finansavimas gali praversti susidūrus su laikinais sunkumais. Dažniausiai ši paskola naudojama pagreitinti atsiskaitymus su tiekėjais, padidinti prekių atsargų sandėlį, turėti finansinį buferį realizuoti atsirandančias galimybes. Pasiskolinti šiuo atveju galima net iki 300 000 eurų, o įsipareigoti – 3 metams.

Verslo paskola be užstato. Tai paskola, kurią galite gauti be jokio užstato ar laidavimo. Šios paskolos suma paprastai siekia iki 25 000 eurų, o terminas – 72 mėnesius. Šios paskolos palūkanų norma yra fiksuota ir priklauso nuo įmonės finansinės padėties bei jos kreditingumo vertinimo. Pagrindinis jos privalumas yra tai, kad verslui suteikiama galimybė gauti finansavimą be papildomų rizikų ar įsipareigojimų, tačiau ją gauti gali būti sunkiau ir ji įprastai turi didesnes palūkanas nei kitos paskolos.

Kaip išsirinkti tinkamiausią variantą?

Žinoma, vien žinojimas, kuo viena paskola verslui skiriasi nuo kitos, greičiausiai, nepadės pasirinkti tinkamo finansavimo, todėl atsižvelgti turėtumėte į dar keletą svarbių faktorių:

Verslo planas ir idėja. Dar prieš kreipiantis dėl paskolos, reikia turėti aiškią ir įgyvendinamą idėją, kuri atitiktų rinkos poreikius ir galimybes. Taip pat svarbu parengti verslo planą, kuriame būtų aprašyti verslo tikslai, strategija, finansiniai rodikliai, rizikos ir pinigų grąžinimo prognozės. Verslo planas padeda konsultantui kur kas greičiau įvertinti, kiek pinigų reikia verslui pradėti ar jam vystyti, ir kaip (kokiu grafiku) juos grąžinti.

Pajamos ir išlaidos. Taip pat renkantis paskolos tipą reikėtų paskaičiuoti gaunamas pajamas ir turimas išlaidas, kad galėtumėte nustatyti savo finansinę galimybę laiku mokėti paskolos įmokas. Jei jūsų pajamos yra nedidelės arba ne itin stabilios, galite rinktis paskolas, kurių įmokos yra mažesnės ar terminai ilgesni. Na, o jei jūsų pajamos yra didelės arba stabilios, galite rinktis jums patraukliausią paskolos variantą.

Užstatas ir laidavimas. Prieš teikdami prašymą bet kokiai paskolai, turėtumėte gerai apgalvoti, ar turite galimybę pateikti užstatą ar laidavimą už paskolą. Užstatas yra turtas, kurį jūs įkeičiate kredito davėjui kaip garantiją, kad paskolą grąžinsite. Savo ruožtu laidavimas yra trečiojo asmens įsipareigojimas sumokėti jūsų skolą, jei to nepadarysite jūs pats. Užstatas ir laidavimas padeda sumažinti kredito davėjo riziką, todėl jūs galite gauti geresnes paskolos sąlygas. Vis dėlto, jei neturite šių privalumų arba nenorite jų naudoti, galite rinktis paskolas be užstato.

Palūkanų norma ir paskolos kaina. Prieš pasirašant sutartį su kreditoriumi dėl bet kokio verslo finansavimo, ne mažiau svarbu yra patikrinti palūkanų normą ir bendrąją paskolos kainą. Palūkanų norma yra procentas, kurį jūs mokate už skolintus pinigus. Bendroji kredito kaina yra visa suma, kurią jūs sumokate už paskolą, įskaitant palūkanas ir kitus mokesčius. Paprastai palūkanų norma ir bendroji kredito kaina priklauso nuo jūsų kreditingumo ir mokumo vertinimo, paskolos sumos, termino bei užstato ar laidavimo buvimo. Norintys sutaupyti, šiuo atveju turėtų rinktis paskolas su mažesne palūkanų norma ir bendrąja kredito kaina.

Vis tik, įvertinus visus šiuos faktorius, pasirinkti tinkamiausią finansavimą gali būti nelengvas iššūkis, todėl, turint bet kokių klausimų ar abejonių, verta užsiregistruoti konsultacijai, kurios metu profesionalai patars ir padės surasti geriausią sprendimą jūsų verslui.

0 žmonių patiko

Dalintis: